Menü Bezárás

Rólunk

Családi “vállalkozás” vagyunk, több mint 30 éve foglalkozunk mezőgazdasággal és erdőgazdálkodással Pest megyében. A füstölőfa előállításához a megfelelő eszközpark és infrastruktúra rendelkezésre áll. Emellett évek óta szenvedélyünk a BBQ, grillezés és minden, amit szabadtéren lehet sütni. Ehhez kapcsolódó kemence, épített fatüzelésű grill, kerámia grill, töltényszmóker áll rendelkezésünkre a tesztelésekhez.

 Termékeinket folyamatosan bővítjük a legjobb minőségű gyümölcsfákkal és kizárólag magyarországi alapanyaggal dolgozunk. A fákat magunk vágjuk ki, dolgozzuk fel és szárítjuk a füstöléshez elvárt állapotra.

!!! Itt nagyon fontosnak tartunk egy megjegyzést tenni !!!

A fa nedvességtartalma élőnedves állapotban a tömegének akár 50%-át is kiteheti. A fa kivágása után a természetes száradás azonnal megindul. A rönkben történő szárítás a leghosszabb időt veszi igénybe, rönk nagyságtól függően nagyjából 2 év. A fűrészárú – tábla, deszka – szárítását rakatokban, fedett színekben végezzük. Mivel így nagyobb felület érintkezik a levegővel a száradás ideje felgyorsul. Természetesen minden az adott körülményektől függ, tehát a száraz, szeles idő gyorsítja, nagy nedvességtartalmú levegő – mondjuk borospince – lassítja ezt az időt.

Tehát a jelenlegi köztudatban lévő „A fának 2 évet kell száradnia, mielőtt alkalmas füstölés” igaz, rönkben! A megfelelően feldolgozott és tárolt faanyag száradása 1 éven belül megtörténik, légszáraz állapotra.

A gyümölcsfákat a kivágás után rövid időn belül táblákra, majd szálakra vágjuk és így szárítjuk száraz, fedett, de széltől nem védett helyen több hónapon keresztül. Több hónapos szárítás során folyamatosan ellenőrizzük a nedvességtartalmat. Ezután a szálakat csonkokra vágjuk és páramentesített helységben a fa nedvesség tartalmát egészen 10%-ig csökkentjük. A termékek csak ezek után kerülnek értékesítésre.

Légszáraz állapot: A fanedvesség 12-15%. Ez a szabadban tárolt, természetes szárítással szárított anyagnál elérhető egyensúlyi állapot, amely kb. 15 °C-os hőmérséklet és 75%-os relatív páratartalom mellett valósul meg. Ilyen anyagra van szükség az épületasztalos ipar külső szerkezeteihez, szabadtéri, kültéri tárgyak építéséhez. Ezt érjük el 6-9 hónap után fedett helyen, szálrakatokban tárolva.

Szobaszáraz állapot: A fanedvesség 8-12%. 20 °C-os hőmérsékletű, 45-50%-os relatív páratartalmú, mesterségesen fűtött szoba klímájának megfelelő egyensúlyi állapot. Ilyen nedvességtartalmú alapanyagra van szükség például a bútorok készítéséhez. Ezt érjük el a szálak csonkokra vágását követően, páramentesített helységben, rekeszekben tárolva további 1-2 hónap után.

Szerintünk a tökéletes füstölőfa 10-15%-os nedvességtartalmú, ilyenek az MB Füstölőfák, a megrendelések teljesítésekor ez a jellemző érték a termékeinkre.

A vásárlás utáni tárolás is nagyon fontos. A fa nedvszívó anyag, így nedvességnek kitéve vagy nagyon nedves – példának megint a nedves borospincét említsük – helyen történő, hosszabb ideig tartó tárolás során a

10-15 %-os nedvességtartalom megnő. Általánosságban elmondható, hogy a száraz szobában, fáskamrában, sufniban stb. tárolás megfelelő, ekkor a faanyag minimálisan vesz fel a levegőből nedvességet, de ez elhanyagolható 2-5 %, így még mindig megmarad a légszáraz állapot.

Az MB Füstölőfa csonkok kiszerelésén nagyon sokat gondolkodtunk és végül arra jutottunk, hogy a 5 kg-os “adag” a legoptimálisabb. Ez nagyjából 20 sütésre elegendő, persze ez függ a használt eszköztől és a használótól is.

 Az MB Füstölőfa por 3000 ml-es kiszerelésben kapható, ez is elegendő nagyjából 1-3 sütésre, füstölő eszköztől függően.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás