Menü Bezárás

„Napi okoskodások”

  1. Csonk vs. Apríték!  (Szubjektív vélemény!!!)
    Az apríték gyakorlatilag legtöbbször a feldolgozás során visszamaradt faanyag ledarálása, ezzel is a hulladék mennyiségét  minimalizálva! Jobb esetben nagyobb részben értékes faanyagot tartalmaz, de nem ez a jellemző! Ezzel szemben a Csonk a fának a belső része, ami a tömör fa, a legtöbb esetben kéreg nélkül, tehát ez az anyag legértékesebb része.
    Az apríték az izzó szénre dobva hirtelen óriási füstöt ad, viszont gyorsan el is tűnik, sokszor csupán 1 percig tart.
    A csonk folyamatos füstöt ad hosszabb ideig és egyenletesen, ez akár 10 perc is lehet.
    Az MB Füstölőfa inkább a csonkot használja és ajánlja a fent említett paraméterek miatt.
  2. Fülledéses gombásodás!
    Miért gondoltuk hogy írunk erről?! ⁉️
    Nemrégiben volt egy Bükkfa beszerzésünk egy 4 m-es rönk formájában! A fa felvágása után a hosszanti irányban kirajzolódott egy fura vonalon “valami” a fa szerkezetében (az egészséges fa nem ilyen).
    Utánanéztünk és ez a Bükkfára jellemző fülledéses gombásodás (betegség).
    Ahogy ezt a “Rólunk” rovatban is írtuk, a fa száradását fel lehet gyorsítani a rönkök azonnali feldolgozásával, felvágásával, ezzel a száradó felületet többszörösére tudjuk növelni. Rakatokban való szárításával a legszárazabb állapotot sokkal gyorsabban el tudjuk érni.
    Mint megtudtuk, az általunk vásárolt bükk 4 m-es rönkben száradt éveket. Az alapvető probléma, hogy a fa rönkben való szárítása alatt csak a két végén tud száradni. A kéreg funkciója az, hogy megvédje a fát az időjárástól és mindenféle külső behatástól, a szabad levegőn viszont állandóan esőt kap, folyamatosan újra vizessé válik, ezzel a két végén egy úgynevezett eltömődés, nevezzük dugulásnak- ezt nem tudjuk máshogy megfogalmazni – alakul ki. Egyrészt a fa nagyon kis felületen szárad a két végén keresztül, másrészt ha újra vizessé válik a keresztmetszet, még inkább nehéz a belső rész száradása, ebben az esetben alakul ki és főként a bükkre jellemzően a fülledéses gombásodás.
    Pontosan nem tudjuk hogy ennek a fülledéses gombásodásnak milyen hatása van a füstre , mindenesetre ezeket a fákat mi nem tesszük a dobozokba, fájó szívvel, de a fa tüzelésű kazánba végzik fűtési céllal.
    A mai okoskodásnak az első üzenete: hogyha ilyen fával találkoztok, akkor az a fa valószínű hogy a fent leírtak szerint száradt és egy természetes folyamat által megtámadta egy gombás fertőzés a másik pedig az, hogy ha valaki otthon nagy mennyiségben tárol fát, minden esetben felvágva, száraz, esőtől védett helyen kell tárolni, hogy a nagy mennyiségben megvett drága faanyag ne kezdjen el ilyen formán romlani.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás